Ljudnedsmuttsning i Stockholm

Ljudnedsmutsning eller kanske det mer kända engelska uttrycket ”Noise pollution”  är ett allt mer påträngande problem och fenomen i Stockholms stad.  Svenska politiker pratar hela tiden om att miljön är så viktig men glömmer hela tiden att prata om den stress människor utsätts för genom att hela tiden utsättas för oönskade ljud.

Musik för vissa = Buller för de flesta
Det är till och med så att politiker uppmanar staden att öka mängden oönskade ljud (för de flesta boende i vart fall) genom att uppmuntra till olika sk ”Open air” event i form av musik evenemang, helikopter sightseeing, central belägen flygplats och annat som ska skapa en ”Internationell atmosfär” i Stockholm för vi får ju inte verka tråkiga i Sverige (Stockholm=Sverige för Stockholms politiker).

Tid och tystnad är vår tids lyx  Googla det och du kommer att hitta massor med artiklar som beskriver tystnad som något som av många upplevs som en näst intill ofattbar lyx. Hur skulle då Stockholm upplevas av turister om de istället för att oavbrutet påtvingas buller skulle få chansen att välja de ljud de vill höra.

Nu kommer någon givetvis att säga, det blir ju svårt att stänga av fåglarnas kvitter och ………..
Ja det är givetvis så att vissa ljud är ett nödvändigt ont i en stad av en hyfsad storlek som ju Stockholm är men frågan är om vi verkligen behöver tillföra mer av ljud till den oundvikliga ljudmatta av biltrafik och samhällsnödvändiga ljudstörningar som ligger som en matta över staden.

Jamen…..
Bromma behövs ju
för man måste ha en city flygplats för det har ju alla andra ”riktiga städer”  Svar: Nääää!

Utomhus musik event drar ju sååå mycket människor så ALLA tycker att det är trevligt och ALLA riktiga städer har ju det och Stockholm känns ju mer internationellt då.  Svar:Näääää

Det är nödvändigt att spela hög musik på uteserveringar för att få den där rätta stämningen. Svar: Och det blir ju sååå mycket trevligare om man SKRIKER till istället för att tala med varandra!

Turisterna vill ha massor av ljud runt sig för att känna sig välkomna  Svar: Näääää

Varför……
Får flygplanen
på Bromma dispens för bullernivå utsläpp och avtalade mängder av flygningar?
Får man spela hög musik i våra parker när andra vill ha tyst när det finns nattklubbar, rock klubbar…..?
Bor inte de politiker som vill ha allt det här i de områden som ligger närmast in och utflygningar, Parker med 12 timmars ”Rave partyn”  uteserveringar vid vatten som spelar musik som stör 1000 tals?

Måste det…………...
Låta nånstans hela jävla tiden, man blir helt matt bara av tanken.

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Noise_pollution
2. https://ki.se/forskning/oonskat-ljud-negativt-for-halsan
3. https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/miljohalsa-och-halsoskydd/inomhusmiljo-allmanna-lokaler-och-platser/buller/halsoeffekter/